Nieuws Stichting Land van Horne neemt het voortouw in beweging!

gepubliceerd op: 11-04-2014 13:58

Stichting Land van Horne neemt het voortouw in beweging!

Afgelopen maandag en donderdag had Stichting Land van Horne voor hun vrijwilligers een avond georganiseerd over Bewegen, waarvoor ze John van Heel, zelf vrijwilliger van Platform Weert in Beweging, hadden uitgenodigd voor de “Weert, Blue Zone stad” lezing.

Het is bekend dat de Weerter bevolking te weinig beweegt voor een goede gezondheid. Maar liefst 87,1 procent behaald de nieuwe beweegrichtlijn niet altijd en niet alleen onder volwassene en senioren, maar ook onder de jeugd leidt dit tot een te sterke toename van overgewicht en zelfs obesitas (10% van de Weerter jeugd). Een groep vrijwilligers hebben zich samengepakt in Platform Weert in Beweging en willen niet toekijken en afwachten, maar er werk van maken om de jeugd in Weert een beter toekomstperspectief te geven door zelf het goede voorbeeld te geven. Belangrijkste boodschap is ‘elk dagdeel in beweging, voor minimaal 10 minuten per dagdeel’, geïnspireerd vanuit de ‘Blue Zones’, de 5 gebieden in de wereld waar mensen 7 tot 12 jaar vitaler ouder worden.

Als alle Weertenaren elk dagdeel een extra blokje om zouden maken van 10 minuten vanaf morgen, dan hebben we al binnen een paar maanden significant minder hartaanvallen in Weert, minder diabetes, minder botbreuken, minder rugklachten, om er maar een paar te benoemen, maar ook meer zelfstandige mobiliteit, meer sociaal contact, een veiligere omgeving, meer persoonlijke gezondheid, maar ook een beter voorbeeld dus voor de opgroeiende jeugd.

Vanuit het vrijwilligersnetwerk Platform Weert in Beweging worden al projecten gedraaid op scholen, is er een werkgroep ‘mensen met een beperking in beweging’, is het Weerter beweeg- en sportaanbod in kaart gebracht op www.beweegnet.nl/weert, is er een werkgroep ‘Bedrijven in Beweging’ opgezet, start er op 27 april in de stad (door de burgemeester en Olga Commandeur) de beweeg stimuleringscampagne ‘SAMEN ACTIEF – Elk dagdeel in bewegen’ en worden er door vrijwilligers lezingen gegeven over de situatie in Weert, enkele oorzaken van de inactiviteit, de korte en lange termijn nadelen van inactiviteit en de voordelen en mogelijkheden voor Weert.

Stichting Land van Horne is de eerste organisatie die het platform heeft uitgenodigd om deze lezing te verzorgen en deze week vond deze twee keer plaats voor vrijwilligers van Land van Horne. Land van Horne draagt de visie om bewegen als integraal onderdeel van de dagelijkse zorg voor cliënten te laten worden, simpelweg omdat dat de kwaliteit van leven van cliënten bevorderd. Naast de informatie over het thema werd ook gebrainstormd over hoe vrijwilligers vanuit hun eigen situatie cliënten zouden kunnen inspireren en begeleiden om iets meer te bewegen. Mits veilig en verantwoord en afgestemd op de mogelijkheden en wensen van de cliënt is er veel mogelijk. Spontane ideeën die hier genoemd werden wil ik u niet onthouden;

  • Cliënten mee laten helpen met dagelijkse activiteiten als de tafel dekken of kleine schoonmaakwerkzaamheden
  • Post halen en oud papier wegbrengen
  • In een kleine groep of bij mensen thuis een paar minuutjes oefeningen doen
  • Cliënten die nog goed kunnen lopen zoveel mogelijk stimuleren te lopen; b.v.zelf het eten laten halen
  • Voor het gezamenlijke kopje koffie, even samen een blokje om
  • Extra beweegactiviteiten zoals gymnastiek, Boccia of zitdansen
  • Met een ballon overslaan of een balletje rollen over tafel
  • Samen tuinieren

De vrijwilligers gaven te kennen dat het goed zou zijn als de gehele organisatie deze visie deelt; zowel management, medewerkers en mantelzorgers.

Stichting Land van Horne is met deze aanpak voorloper in de sector en zet hiermee de gezondheid en het welbevinden van de cliënten centraal. “Een voorbeeld voor alle instanties, organisaties en bedrijven” aldus John van Heel, verzorger van de  ‘Blue Zone’ lezing en vrijwilliger van Platform Weert in Beweging. Hij roept andere organisaties, instanties en bedrijven op om het voorbeeld van Stichting Land van Horne te volgen en samen te bouwen aan een gezonder Weert.

Mensen die de visie een warm hart toedragen kunnen geïnformeerd blijven door zich aan te melden als ‘vriend van’ Weert in Beweging op www.beweegnet.nl/weert

terug naar overzicht