Nieuws Eten voor een gezond gewicht

gepubliceerd op: 31-08-2017 23:10

Wat?

Als je af wil vallen of een gezond gewicht wil behouden, dan zijn er 3 aspecten wat betreft voeding, om in de gaten te houden;

  1. Eet voldoende proteïnen (eiwitten)
  2. Eet voldoende vezels
  3. Beperk enkelvoudige suikers tot een minimum  

Waarom?

Proteïnen  en vezels geven langdurig een vol gevoel en ons metabolisme een boost, waardoor we minder vaak eten, minder snacken en waardoor onze maag- en darm flora gezond blijft. Vezels en proteïnen zorgen er ook voor dat de koolhydraten (suikers) die we consumeren minder snel in de bloedbaan worden opgenomen, waardoor de bloedsuiker minder snel stijgd en waardoor er minder insuline gebruikt hoeft te worden om die bloedsuiker te doen dalen. Omdat insuline ook de vetopslag stimuleert, werkt het eten van voldoende vezels en proteïnen preventief tegen de ontwikkeling van overgewicht. Enkelvoudige koolhydraten daarentegen geven meteen een piek in de bloedsuikerwaarden waardoor insuline meteen vrijgegeven wordt om de bloedsuikerpiek te doen dalen en om de vetopslag te stimuleren. Enkelvoudige koophydraten (suikers) dus beter tot een minimum beperken.  

Hoe?

Hier een korte opsomming van voedingsmiddelen die of rijk zijn aan vezels, of rijk aan proteïnen, of beiden.

  • Havermout: wat gezien wordt als ‘langzame koolhydraten’ vanwege de vezels, eten als ontbijt, geven langdurig een vol gevoel.
  • Peulvruchten: (erwten, kapucijners, kikkererwten, linzen, pinda's, pronkbonen, bruine bonen, sperziebonen, snijbonen, sojabonen, tuinbonen), zitten vol met vezels en proteïnen.
  • Avocado’s: zitten boordevol met onverzadigde (gezonde) vetzuren, vezels en proteinen.
  • Zalm: is een rijke bron van proteïnen en bevat meervoudig onverzadigde vetzuren, de gezonde vetten dus.
  • Groenten: Gekookt of rauw, groenten zitten vol vezels en kunnen een vol gevoel geven.
  • Rauwkost: zoals komkommer, paprika, wortelen, tomaten behoren zijn ook groenten, bevatten veel vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en weinig calorieën.
  • Grapefruit: Het eten van een halve grapefruit voor elke maaltijd kan de uitscheiding van insuline, het vet opslaghormoon, significant kan verlagen.
  • Amandelen en andere noten: Bevatten veel vezels en proteïnen, waardoor ze gezond zijn en preventief werken tegen overgewicht. Een handje vol per dag is voldoende.
  • Groene thee: 3 tot 5 koppen per dag verlaagt het risico op diabetes en overgewicht, vanwege de in thee aanwezige hoeveelheid catechine, een antioxidant dat de vetopslag afremt.
  • Eieren: De eiwitten en gezonde vetten in eieren zorgen ervoor dat we langer vol zitten ten opzichte van een suikerrijk ontbijt, wat kan resulteren in meer gewichtverlies.
  • Yoghurt: Bevat probiotic bacterien die ondersteunen in een geode spijsvertering en maag- en darm flora. Onderzoek toont aan dat vol vette yoghurt beter is in de strijd tegen diabetes, overgewicht en obesitas dan low fat yoghurt omdat low fat yoghurt vaak vol met suikers zit.

Wil je de Eten voor een Gezond Gewicht inspiratie poster ontvangen, mail naar info@beweegnet.nl

 

terug naar overzicht