Nieuws Natuurlijk Spelen Centrum Noord 2.0

gepubliceerd op: 05-04-2016 08:30

Natuurlijk Spelen Centrum Noord 2.0

Weert, 3 april 2016

 

Krap een jaar na de opening van de speelplek voor Natuurlijk Spelen aan de Suffolkweg, zijn er twee nieuwe speelelementen door de buurt aan toegevoegd. Zaterdag 2 april staken veel buurtbewoners en –kinderen de handen uit de mouwen voor de jaarlijkse opschoondag. Door de gulle giften van de buurt tijdens een Vlaamse Markt vorig jaar en een restbudget bij de Wijkraad Boshoven, bleek er nog genoeg geld over voor een zogenaamd tuimelrek en een evenwichtsbalk. Hierdoor is de plek een volwaardige speelplek geworden, zonder het ‘park-idee’ uit het oog te verliezen. Op de speelplek staat ook een fantastische kastanje, een monumentale boom, waar voormalig stadsdichter en wijkbewoner Henk Simons jaren terug al een gedicht voor heeft geschreven.

Dit gedicht is nu op een bordje gedrukt en op een sokkel bij de boom geplaatst.

Heropening

Om het plaatje van het gedicht feestelijk te onthullen, de speeltoestellen officieel in gebruik te nemen èn elkaar als buurtbewoners simpelweg te treffen is er aanstaande zondag 10 april om 10.30 uur een heropening van de Natuurlijk Spelen Centrum Noord 2.0 gepland (mits het niet regent, anders schuift het een weekje door). Buurtbewoners, Wijkraad Boshoven, Centrummanagement Bedrijvenpark Centrum Noord en wethouder Litjens zijn voor deze heropening uitgenodigd.

Achtergrond

Zo’n drie jaar terug ontstond het idee om op de plek van ‘de dikke kastanjeboom’ aan de Suffolkweg een speelplek in te richten volgens het principe van Natuurlijk Spelen. Bijzonder aan dit idee is dat het ontstond in de wijk en dat de realisatie van het plan ook volledig door de wijk is uitgevoerd. Daarbij werden gemeente en Wijkraad Boshoven betrokken. Burgerparticipatie in optima forma dus. Met minimale middelen, een beetje sponsoring, veel creativiteit en zelfwerkzaamheid is er nu een juweeltje van een ontmoetingsplek ontstaan die druk wordt bezocht. Want de plek is duidelijk meer dan een speelplaats. Het is een plek waar niet alleen buurtkinderen, maar ook buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Waar medewerkers van het aangrenzende bedrijventerrein in de pauze kunnen gaan zitten, waar mensen die te voet van Boshoven naar de stad gaan even kunnen uitrusten en fietsers even kunnen stoppen om bijv. te genieten van de bootjes in het kanaal. Een plek dus die door meerdere doelgroepen gebruikt wordt. De droom drie jaar terug blijkt te zijn gerealiseerd.

Ambitie

Het is de ambitie van de wijk om de speelplek zelf te onderhouden en in de loop van de tijd verder te ontwikkelen. Zo hebben de buurtkinderen aangegeven dat ze graag een crossbaantje willen. Onderzocht wordt nu of dit mogelijk is… versie 3.0

terug naar overzicht