Nieuws Scholen kunnen kinderen makkelijk meer laten bewegen

gepubliceerd op: 04-03-2016 16:38

Redactie De Limburger - Geplaatst op woensdag 24 februari 2016

 

Basisscholen kunnen kinderen makkelijk aanzetten tot méér bewegen, door simpele ingrepen op het schoolplein, zoals het plaatsen van kleine goals. Ook een stimulerende leerkracht kan helpen.

 

Dit is een van de uitkomsten van een studie door onderzoeker Dave Van Kann (Universiteit Maastricht) die de afgelopen jaren de fysieke activiteiten van kinderen op twintig basisscholen in Zuid-Limburg onder de loep heeft genomen.

 

Voetballen "Wanneer op het schoolplein dergelijke doeltjes aanwezig zijn, bewegen kinderen extra. Dat doen ze ook als de onderwijzer voorstelt om te gaan voetballen. Die beide factoren zorgen ervoor dat één plus één meer is dan twee", zegt Van Kann.

 

Jong geleerd In totaal zijn de kinderen op deze manier per week gemiddeld een uur actiever. Dit effect bleek in het twee jaar durend onderzoek blijvend. Volgens Van Kann geldt voor beweeggedrag: jong geleerd is oud gedaan. "Ontwikkelt een kind een actieve leefstijl waarin het veel in beweging komt, dan wordt dit een soort automatisme in zijn gedrag. Een passief kind zal daarentegen als volwassene niet gauw actief worden."

 

Overgewicht Door meer bewegen vermindert het risico op overgewicht. Hiermee wordt het kind op volwassen leeftijd tegen diabetes en de complicaties daarvan beschermd. Wetenschappers vermoeden dat méér bewegen ook de concentratie van de kinderen bevordert en hun schoolprestaties verbetert.

terug naar overzicht